De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een aftrekpost die betrekking heeft op het investeren in bedrijfsmiddelen. De hoogte hangt af van het geïnvesteerde bedrag.

Het bedrijfsmiddel dat je hebt aangeschaft moet minimaal 450 euro (excl. btw) kosten. Wat als je nu een bedrijfsmiddel koopt dat goedkoper is dan 450 euro, zoals bijvoorbeeld een printer of bureaustoel? Dan valt dit onder de reguliere bedrijfskosten en mag je deze investering in een keer volledig aftrekken. Dit staat verder los van de investeringsaftrek.


Om verder gebruik te kunnen maken van de KIA moet het totaalbedrag van de investeringen minimaal 2.300 euro bedragen en maximaal 312.176 euro. Voor investeringen tussen 2.301 euro en 56.192 euro geldt een percentage van 28 procent.


Let op: Het bedrag dat je uiteindelijk van de winst mag aftrekken, hangt dus altijd samen met het totaalbedrag dat je dat boekjaar in het bedrijf hebt geïnvesteerd. Het maximumbedrag bedraagt dus 15.734 euro (56.192 x 28%), ook als je meer investeert dan 56.192 euro.



Voorwaarden


De investeringsaftrek en afschrijving gelden alleen voor het deel dat je voor jouw bedrijf gebruikt. Als je dus jouw telefoon of computer voor 80 procent zakelijk gebruikt en de overige 20 procent privé, komt het investeringsbedrag uit op 80 procent van de aanschafprijs (excl. btw).


Wanneer je samen met anderen een bedrijf hebt opgericht, gelden er andere regels omtrent de KIA. Bij een vennootschap onder firma (VOF) of een maatschap moet je de aftrek berekenen door een percentage te nemen van de totale investering van het samenwerkingsverband (en dus niet kijken naar iedere afzonderlijke investering).

 


Wat valt niet onder de investeringsaftrek


In principe komen de meeste zakelijke bedrijfsmiddelen in aanmerking voor deze aftrekpost, al zijn vorig jaar de voorwaarden voor de investeringsaftrek aangescherpt. De volgende investeringen komen echter niet in aanmerking voor de investeringsaftrek:

  • Investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen
  • Personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer. Op sommige auto’s (zoals waterstofauto’s en elektrische auto’s) kun je wel milieu-investeringsaftrek krijgen.
  • Bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur (alleen uitgesloten voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) of voor gebruik in het buitenland
  • Bedrijfsmiddelen die je van jouw privévermogen overbrengt naar het vermogen van jouw onderneming
  • Investeringen waarvoor je verplichtingen aangaat tegenover personen die behoren tot jouw huishouden, bloed- en aanverwanten in de rechte lijn of personen die behoren tot hun huishouden. Als je bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel koopt van je vader, heb je in principe geen recht op investeringsaftrek


Als je ondernemer bent en een bedrijfsmiddel koopt van de BV waarvan je aandeelhouder bent, heb je in principe geen recht op investeringsaftrek. Je kunt wel verzoeken om ontheffing voor de uitsluiting van de investeringsaftrek.


Let op: Als je de bedrijfsmiddelen binnen 5 jaar na de investering verkoopt en de totale waarde hiervan meer dan 2.300 euro waard is, dan moet je een deel van de aftrek terugbetalen via de desinvesteringsbijtelling.